خلاصه داستان:
کتنیس و هم بازی برنده اش پیتا ملارک (جان هاچرسون) آماده ی این هستند که سفر پیروزی خود را آغاز کنند،کتنیس از امتحان سختی که پشت سر گذاشته است، بدون زخم های عمیق احساسی رهایی نیافته است. او که از علائم اختلال اضطراب پس از واقعه رنج می برد، بعضی اوقات در انج
بازیگران:
تصاویر فیلم:
نقد و بررسی فیلم به قلم James Berardinelli (جیمز براردینِلی)
نمره 8.8 از 10
آیا ما به جایی رسیده ایم که اصطلاح “ادبیات بزرگسالان جوان” تبدیل به یک واژه ی تحقیرآمیز شده است؟ آیا کتابهایی مانند «گرگ و میش» و امثال آن باعث ترویج یک نوع تداعی معنایی منفی شده اند؟ اگر نوشته های بد و شتابزده ی استفنی مه یر نمونه ی موردی برای پیگرد قانونی هستند، شاید سه گانه «مسابقات کشتار» نوشته ی سوزان کالینز بتواند موجب سربلندی این ژانر ادبی و دفاع از آن در برابر همجه های انتقادی گردد. این کتاب ها و فیلم هایی که با اقتباس از آنها ساخته شده اند، داستانهای شیفته کننده ای را روایت می کنند که به هیچ وجه در حصار مورد خوشایند گروه مخاطب احتمالی بودن، محدود نشده اند. کتابهای کالینز به داستان های سبک دیرینه ی به اصطلاح “آینده ی شوم” شباهت زیادی دارند. این داستان ها به راحتی ژانرهای علمی تخیلی، ماجراجویی و حتی ترسناک را با هم ترکیب می کنند. اقتباس سینمایی «آتش گرفتن»، دومین جلد مجموعه کتاب، بسیاری از عناصری را که باعث جذابیت «مسابقات کشتار» شده بودند را در اختیار بینندگانش قرار می دهد. اما با عمیق کردن مفاهیم و جریانات احساسی و سفر به نقاط تاریکتر سرنوشت، به آن عناصر می افزاید. در تشخیص این نکته که داستانی برای “بزرگسالان جوان” ثابت می کند که از اکثر داستان های مربوط به “بزرگسالان” غم انگیزتر است، طعن و کنایه ای وجود دارد.
یکی از انتقاداتی که بر «مسابقات کشتار» وارد می شد این بود که جان انسان ها بسیار بی ارزش به شمار می رفت. “پایان خوش” از راه مرگ 22 انسان جوان به دست آمد. کتنیس اوردین (جنیفر لاورنس) با برتری در مهارت های کشتن و زنده ماندن نسبت به شرکت کنندگان دیگر توانست پیروز شود. بعضی اوقات، او هنگام از بین بردن حریفانش تقریباً حالتی ماشین مانند داشت. در «آتش گرفتن»، که داستان آن از زمان کوتاهی بعد از پایان بندی «مسابقات کشتار» روایت می شود، کتنیس و هم بازی برنده اش پیتا ملارک (جان هاچرسون) آماده ی این هستند که سفر پیروزی خود را آغاز کنند. اما این فیلم نشان می دهد که کتنیس از امتحان سختی که پشت سر گذاشته است، بدون زخم های عمیق احساسی رهایی نیافته است. او که از علائم اختلال اضطراب پس از واقعه رنج می برد، بعضی اوقات در انجام کارهای خود دچار مشکل می شود. چیزی درون کتنیس شکسته است. اولین پرده ی «آتش گرفتن» بیننده را وادار می کند تا تمام آنچه در «مسابقات کشتار» گذشت را از نو ارزیابی کند.
«آتش گرفتن» به دنبال کردن سرنوشت کتنیس ادامه می دهد و در عین حال با پرداختن به تحولات اجتماعی در دنیای بزرگتر ابعاد وسیعتری پیدا می کند. کتنیس دیگر یک سرباز پیاده نیست که توسط چرخ دنده های یک نظام فاسد و فوق العاده قدرتمند در حال خرد شدن باشد. اکنون او به ابزاری تبدیل شده که به وسیله اش میتوان قدرت آن دستگاه را تحلیل برد و نظام را از هم فرو پاشید. «مسابقات کشتار» تصاویری اجمالی از ظلم و فشاری که در بعضی از 12 ناحیه ی پنم وجود داشت به ما نشان داد. «آتش گرفتن» وارد جزئیات بیشتری می شود و می بینیم که عدم وفاداری و خشم نسبت به نظام حاکمه باعث شورش های آشکاری می شود و رئیس جمهور اسنو (دانلد سوترلند) مجبور می شود روش های به شدت غیر انسانی تری در پیش بگیرد تا بتواند قدرت را با چنگ زدنی متزلزلانه حفظ کند.
یکی از عناصر موجود در ادبیات بزرگسالان جوان که کالینز به کار می برد، مثلث عشقی است. در این داستان، سه ضلع این مثلث را کتنیس، پیتا، و دوست صمیمی و قدیمی کتنیس، گایل (لیام همزورث) تشکیل می دهند. این جریان در این فیلم در مقایسه با مجموعه ی سوزناک «گرگ و میش» به شکلی جدی تر و بالغانه تر پرداخت شده است. تمرکز بر روی از دست رفتن باکره گی کتنیس نیست؛ بلکه به بهای احساسی سفر او و نیازش به داشتن نوعی گرمای انسانی در کنار خود توجه می شود. پیتا و گایل به سوی هم حمله نمی کنند، همدیگر را مسخره نمی کنند، پنجه هایشان را برهنه نمی کنند و خرناس نمی کشند. آنها شرایط را درک می کنند و پشت سر می گذارند. آنها هر دو یک دختر را دوست دارند و حاضرند برای نجات او و شاید حتی یکدیگر قربانی شوند.
در حالیکه «آتش گرفتن» از نمایش بعضی صحنه های نزدیک به درجه ی R باکی ندارد – شکنجه و کشتن مخالفین نمونه ی بارزی ست – حجم بالایی از آنچه که «مسابقات کشتار» را به نحوی ضروری تماشایی کرده بود، در خود دارد: یک مسابقه ی “نبرد تا پای مرگ” دیگر که شامل 24 “خراج” می شود. با اینحال لحن فیلم متفاوت است: ترسناک، بدگمان نسبت به نیکی در ذات بشر و حزن انگیز، بی آنکه کوچکترین نشانه ای از شادمانی حاصل از پیروزی در آن دیده شود. در «مسابقات کشتار» ما کتنیس را تشویق می کردیم تا برنده شود. در «آتش گرفتن»، واضح است که هر پیروزی ای در گرو تلف شدن عده ای نیروی خودی ست. اینجا، خراج ها همگی قهرمانهایی هستند که دوباره به میدان بازگشته اند، نوعی “مسابقات کشتار نهایی با شرکت همه ی ستارگان”. هدف پنهانی که رئیس جمهور اسنو و گرداننده ی جدید مسابقات ، پلوتارک هونزبی (فیلیپ سیمور هافمن) در خلوت با هم بر سر آن توافق کرده اند، کشتن کتنیس به شکلی است که او را به عنوان نماد آزادی و سرکشی بی اعتبار کند.
هنگامی که مسابقات جدید آغاز می شوند، کتنیس خود را با چند مسابقه دهنده ی “بیگانه” ی دیگر متحد می بیند؛ مانند جوان جذاب و ورزشکاری به نام فینیک (سم کلفلین)، دختری تکرو و عصبانی به نام جوهانا (جنا مالون)، بیتی (جفری رایت) خجالتی و باهوش که به وسیله ی نبوغ اش برنده می شود، و البته پیتا. اما این بار وضعیت برای کتنیس به سادگی «مسابقات کشتار» نیست. اینجا، او بایستی درباره ی صداقت و وفاداری به اصطلاح همدستانش و اینکه مسابقه ی نهایی به چه شکلی است، کنجکاوی کند و در شک و گمان به سر ببرد. آیا سرنوشت او این است که زندگی اش را به خاطر پیتا قربانی کند، یا پیتا زندگی اش را برای او، یا هدف بزرگتری وجود دارد؟ آیا راهی وجود دارد که از داخل مسابقه به رئیس جمهور اسنو حمله کرد؟ فیلم با یک نقطه ی تعلیق ظالمانه پایان می یابد که شیوه ی تمام شدن کتاب سال 2009 را، منعکس می کند.
استعدادهایی که در ساخت «آتش گرفتن» نقش داشته اند فوق العاده اند. نویسنده ی فیلمنامه، سیمون بیفوی سه نامزدی اسکار و یک برد جایزه (برای فیلم «میلیونر زاغه نشین») در کارنامه ی خود دارد. دیگر فیلمنامه نویس اثر، مایکل آرنت (که تحت نام مستعار “مایکل دی بروین” می نویسد) دو نامزدی اسکار و یک برد (برای فیلم «میس سان شاین کوچک») در سابقه ی کاری خود دارد که شایسته ی تحسین است. با وجود اینکه کارگردان فیلم، فرانسیس لاورنس تاکنون از طرف آکادمی اسکار مورد لطف قرار نگرفته است، پیش از روی آوردن به سینما در سال 2005 با فیلم «کنستانتین»، یک کارگردان موزیک ویدئوی برجسته بوده است.
گروه بازیگران فیلم می توانند به دلیل نه مرتبه نامزدی جایزه ی بازیگری اسکار و دو مرتبه برد فخر بفروشند (اگر جوایز گلدن گلابز هم در نظر گرفته شوند که ارقام بسیار بالاتر می رود)، و نمیتوان هیچ یک از نقش آفرینان را به کم کاری یا بازی تصنعی متهم کرد. تصویری که جنیفر لاورنس از کتنیس ارائه می دهد، در «آتش گرفتن» به عمق احساسی بیشتری دست یافته است زیرا او مجبور است با عواقب برنده شدن اش در «مسابقات کشتار» و آنچه مجبور شده بود در راه رسیدن به این برد فدا کند، کنار بیاید. لاورنس یک شخصیت قوی و چند لایه را عرضه می کند که همه ی سستی ها و ضعف های اخلاقی بشریت را به نمایش می گذارد تا دلاوری های جسمانی اش را همراهی کنند. وودی هارلسون در چند صحنه ی معدودی که دارد فرمانروای پرده است و همین نکته در مورد دانلد سوترلند هم صدق می کند، کسی که شخصیت شروری به وجود آورده که ارزش حس نفرت را دارد. جاش هاچرسون و لیام همزورث هم نقش های مکمل توانا و جذابی را ارائه می دهند. و تمام بازیگران جدید – فیلیپ سیمور هافمن، جنا ملون، سم کلفلین، جفری رایت – در نقطه ی اوج خود قرار دارند. توجه ویژه شایسته ی پاتریک سنت. اسپرایت است که تصویری که از فرمانده ترد ارائه می دهد آنقدر مطلقاً نفرت انگیز است که طی تنها چند صحنه باعث می شود تماشاگران تشنه ی این شوند که به سزای اعمال بدش برسد.
«مسابقات کشتار» که نیمی از حلقه ی چهار فیلمه ی برنامه ریزی شده ی خود را پشت سر گذاشته، ثابت کرده که یکی از معدود مجموعه فیلم هایی است که مخاطبان برای رسیدن قسمت جدیدشان انتظار می کشند، نه اینکه فقط با بی تفاوتی آن را بپذیرند. «آتش گرفتن» نسبت به فیلم قبلی اثر بهتری است و مجموعه را تا آن حالت ارزشمند و نادری بالا می کشد که باید آن را به عنوان چیزی قابل توجه، حقیقی و مستقل دانست، نه یکی دیگر از این مجموعه ها که در اصل ابزاری برای جلب علاقه ی پسران و دختران جوان هستند تا به وسیله ی آن یک استودیوی فیلمسازی حساب بانکی اش را پر پول تر کند. «آتش گرفتن» حرارت ایجاد می کند اما خاموش نمی شود و شکست نمی خورد.
اختصاصی نقد فارسی
مترجم:الهام بای
کپی برداری و نقل این مطلب به هر شکل (از جمله برای همه نشریه ها،وبلاگ ها و سایت های اینترنتی) بدون ذکر دقیق کلمات “منبع:سایت نقد فارسی” ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.
85
دیدگاه بگذارید
دوست گرامی به خاطر زحماتی که برای نقد فیلم ها میکشید از شما ممنونیم
اما واژه "آتش فراگیر " واژه مناسب تریه به نظرم
به نظر من که این سری فیلم عالیه ..
من قسمت اولش رو هم خیلی دوست داشتم جدا از تینیجری بودنش نکات ریزی داره که بیننده رو به فکر میندازه.. بازیگراش هم تو انتقال احساسات عالین… مطمئنم فیلم دوم از اولی خیلی بهتره… بی صبرانه منتظرشم…. 🙄
sohrab:یه مشتی بچه خوشگل که دور هم جمع شدن و میخوان همدیگه را بکشن.که چی؟؟بعدا میگن ایرانیا وحشی ان و بی فرهنگن و فلانن.اینا با این فیلما میخوان نسل جوان ما را که داره با سرعت نور قله های علمی فرهنگی واقتصاذی و دینی و جغرافی و تاریخ وفنی حرفه ای و امادگی دفاعی وگلدوزی و خانه داری و …را فتح میکنه به جون هم بندازن و از اونور دنیا کر کر به ریشمون بخندن.اما کور خوندن.چون نمیدونن که ما فیلمی مثل اخراجی های ۳ داریم.وسریالی همچون یوسف که منبع تمام نشدنی اندرزها و نصیحت های بسیار زیبا هستند.البته به… ادامه »
پیشنهاد می کنم قبل از دیدن فیلم دوستانی که به موضوع ایراد گرفتید برید یک بار کتاب رو بخونید اون موقع جذابیت داستان رو متوجه می شید ….از روی فیلم که نیم شه نظر داد از سر و ته می زنند…
یه مشتی بچه خوشگل که دور هم جمع شدن و میخوان همدیگه را بکشن.که چی؟؟بعدا میگن ایرانیا وحشی ان و بی فرهنگن و فلانن.اینا با این فیلما میخوان نسل جوان ما را که داره با سرعت نور قله های علمی فرهنگی واقتصاذی و دینی و جغرافی و تاریخ وفنی حرفه ای و امادگی دفاعی وگلدوزی و خانه داری و …را فتح میکنه به جون هم بندازن و از اونور دنیا کر کر به ریشمون بخندن.اما کور خوندن.چون نمیدونن که ما فیلمی مثل اخراجی های ۳ داریم.وسریالی همچون یوسف که منبع تمام نشدنی اندرزها و نصیحت های بسیار زیبا هستند.البته به… ادامه »
من از برخی دوستان تعجب میکنم که فیلمی رو که قسمت اولش امتیاز ۷٫۲ داره و قسمت دومش تا الان ۸٫۲ گرفته رو با سریای مقایسه میکنند که معدل امتیاز کل قسمتهاش حدود ۵ میشه…
انصافا فیلمی بی محتواتر و بی ربط تر از Twilight ندیدم. (البته کلا فقط تونستم خودم رو راضی کنم که از هر قسمت یه یک ربعی رو به صورت گذرا ببینم و بیشتر نتونستم تحمل کنم.)
من قسمت یکش رو دیدم فوق العاده مسخره بود دنیا نابود شده یه عده رو میبرن تا همدیگه رو بکشن و یکی اول بشه و از همه جالبتر این دختر خانم (لورنس) بدون هیچ حرکت و تلاشی اول میشه. تمام امتیازات این فیلم به نظرم تبلیغاتی هست
عزیزم عقل و گذاشتن واسه همین موقع ها که یکم بهش فشار بیاری
الان اظهار نظر تو خیلی مودبانه بود که جوابش مودبانه باشه مگه فقط تو ادمی که بیای هر چقدر میخوای توهین کنی بعد هیچکس بهت چیزی نگه
m.p: barney sawyer: m.p:کلا هالیوود شده کارخانه بنجل سازی به تمام معنا . عوضش سینمای ایران به لطف سلحشور و ده نمکی شاهکارهایی پشت سر هم داره میسازه که خودش رو کشیده بالا و شده اولین قطب فیلم سازی جهان یعنی دوست عزیز فهم برداشت شما اینکه کسی از هالیوود بد بگه یعنی طرفدار سینما ایران اون هم از نوع ده نمکیه! این منطق شمتست . آیا چسبیدن به کتابهای نوجوانانه و ساختن فیلمهای ادامه دار چیزی جز کارخانه بنجل سازی برای مصرف بیشتر نیست؟ کل هالیوود که نشده فیلم ها نوجوانانه . سینما در کنار مفاهیم قوی سرگرمی هم… ادامه »
نه انصافا فیلمو دیدی که دست به کی برد می شی؟…
هرکس فیلمو ندیده باشه میگه خوب توش ال پاچینو نیستو قراره چند گانه باشه هو بازیگراشم همه فنچن موضوعشم که مسائل زندگی نیست پس به درد نمیخوره یه چیزی تو مایه های توایلایته
پیش نهاد میکنم قسمت اولشو ببینید ارزش یک بار دیدنو داره
یعنی دوست عزیز فهم برداشت شما اینکه کسی از هالیوود بد بگه یعنی طرفدار سینما ایران اون هم از نوع ده نمکیه! این منطق شمتست . آیا چسبیدن به کتابهای نوجوانانه و ساختن فیلمهای ادامه دار چیزی جز کارخانه بنجل سازی برای مصرف بیشتر نیست؟
اگر آمار و اطلاعات شما مربوط به imdb باشه که متأسفانه باید خدمتتون عرض کنم که این آمار پشیزی هم ارزش نداره!!!آخه سایتی که فیلم اولش رستگاری از شاوشانگ باشه بدرد لای جرز می خوره/
بابا این فیلم ها چی هستن که شما نقدشو هم می زارین؟!؟!؟من که این فیلم رو ندیدم ولی مطمئنم یه آشغالی مثل گرگ و میش هستش با این تفاوت که اون سه تا دلقک(پتینسون,لاتنر,استوارت)توش بازی نمی کنن
این دیگه چه وضع اظهار نظره 🙁 مگه این سایت مدیر نداره.کسانی که شب تو اب نمک خوابیدند، بهتره جای دیگه خوشمزگی در بیارن.
عوضش سینمای ایران به لطف سلحشور و ده نمکی شاهکارهایی پشت سر هم داره میسازه که خودش رو کشیده بالا و شده اولین قطب فیلم سازی جهان
امتیاز فیلم از ۴۷ منتقد = ۷۵ از ۱۰۰
امتیاز imdb از ۶۵ هزار نفر = ۸۳ از ۱۰۰
کارگردان فیلم : فرانسیس لارنس
بر اساس رمان پرفروشی از سوزان کالینز…
راستش منهم از قسمت اولش زیاد خوشم نیومذ ولی با توجه به امتیازاتش بسیار خوبش و فروش بسیار عالی اش که تو هفته ی اول فروش داخلیش ۱۶۰ میلیون دلار شد بشدت منتظر این فیلم هستم…
کلا هالیوود شده کارخانه بنجل سازی به تمام معنا .
می تونی بگی اگه این واسه زیر ۱۲ خوبه پس آونحرز و تویلایت واسه چه سنی مناسب ان ؟؟
داداش شما به این میگی چیپ ؟؟
غیر چیپ گیشه پسند چیه از نظر شما ؟؟
من میگم به نشانه اعتراض بزن مانیتور رو بشکن!!
😆
نظر شما بدلیل داشتن محتوای توهین آمیز حذف شد
M4M4D.JR:خیلی ممنون از مدیران که میزارن ازادانه نظرمون و البته دفاعمون از فیلم رو بیان کنیم و خیلی سریع و خودجوش پیام رو پاک میکنن ممنون از این مدیران زحمت کش من به نشانه ی اعتراض دیگه تو اخبار اول سایت کامنت نمیدم تا وقتی که این سرکوب با حذف کامنت پابرجاست من که نظری پاک نکردم. بعید میدونم مدیر دیگه ای هم اگر نظری حاوی توهین یا اسپم نبوده باشه رو پاک کرده باشه. ضمن اینکه به جز نقد فارسی کمتر سایت ایرانی امکان انتشار کامنت بدون تایید رو میده. با این حال اگر اشتباهی شده، بنده از شما… ادامه »
خیلی ممنون از مدیران که میزارن ازادانه نظرمون و البته دفاعمون از فیلم رو بیان کنیم و خیلی سریع و خودجوش پیام رو پاک میکنن ممنون از این مدیران زحمت کش من به نشانه ی اعتراض دیگه تو اخبار اول سایت کامنت نمیدم تا وقتی که این سرکوب با حذف کامنت پابرجاست
Kaqaz:از این جنیفره اینقده متنفرم که نگو. اه اه. با اون لبخندای کریهاش. نمیدونم چرا هرکی از کسی بدش میاد باید اینجا به همه اعلام کنه. اگه کسی خوشت نمیاد هیچ وقت دلیلی هم واسه بد اومدن از او طرف نداری. ولی همیشه واسه تنفر باید دلیلی داشته باشی. خب دلیل شما چیه؟این دختر بهت توهین کرده؟بهت دشنام داده؟ یعنی لبخندش باعث تنفرت شده. واقعا احمقانس هیچ جای دنیا ندیدم اینقدر تنوع نفرت باشه 😐 😕 به نظرم جای این حرفای بی مغز بحث سینمایی کنید. میدونم اکثریت فیلم رو ندیدن حداقل نظرتون رو درمورد نقد یا اینکه احتمالاتتون رو… ادامه »
از این جنیفره اینقده متنفرم که نگو. اه اه. با اون لبخندای کریهاش.
نمیدونم درباره ی اینجور فیلما چی بگم. اگر خوب بودنش به imdb باشه… خوب اول از همه تینیجریه اینکه هیچی. ولی وقتی منتقدا پسندیدنش لابد یه چیزی داره دیگه. توی متاکریتیک البته میتونم براتون هزار تا فیلم بیارم که ۷۵ گرفتن. نمیدونم چی بگم
پوستر فیلم رو خراب کردند ..می تونست زیباتر باشه
این فیلم (طبق آمار دیروزم) ۲۲۴مین فیلم برتر تاریخ شده !
احتمالا فوقالعاده هستش! احتمالا که چه عرض کنم. حتما
من که بی صبرانه منتظرشم
بله از نظر اشغالی و مزخرفی و … شری هیچ فیلم تین ایجری به پای تویلایت نمیرسه
خودمونیم منفی وبیا
ولی سر جدت تو به این میگی فیلم
من که میگم واسه زیر ۱۲ خوبه
چقدر چیپ بود قسمت اولش
این کتاب خیلی بهتر از توایلایته. بازیگراش هم یه سر و گردن بهتر از اونن
من کاری با مجموعه کتابهایی که این فیلم بر اساس آن ساخته شده ندارم چون اصولا کتابها و رمانها خیلی بهتر از فیلمهایی هستند که بر اساس آنها ساخته میشن ولی قسمت اول این فیلم یه فیلم تینیجری مزخرف بود حالا باید دید قسمت دومش چی از آب در اومده ، منتقدها که به نظر فیلم رو دوست داشتند البته قسمت چرت اول رو هم خیلی ها دوست داشتن !! ولی به نظر قسمت دوم فیلم بهتریه
بعنوان یک فیلم اکشن فیلم خوبیه که ارزش یکبار دیدن رو داره بخصوص جنیفر لاورنس دوست داشتنی هم توشه.دوستانی هم که از فیلم ایراد میگیرن حتما میدونن که بهرحال از همچین فیلهمایی انتظار نمیره که تا نامزدی اسکار پیش برن در بهترین حالت اکادمی اسکار به این فیلما اعتنایی نمیکنه.
تشکر از خانم بای بابت ترجمه
قشنگه ولى به پاى Twilight که نمیرسه، عمراً.
این همون خانمه ست که دفترچه خطوط نقره ای بازی میکرد؟؟ 😡
این همون خانمه ست که دفترچه خطوط نقره ای بازی میکرد؟؟:-x
تو اول اگه میتونی سر منو ببر
فقط بپا عمویی سرتو نبرن
😆 😛
واقعا مجموعه کتاب های بازی های گرسنگی فوق العادس.گروه بازیگران هم بسیار امیدوارکنندس.واقعا جنیفر لارنس عالیه.فیلم قبلی این اثر هم فیلم خوبی بود.به نظرم داستان قوی تر این فیلم نسبت به کتاب اول باعث جذاب تر شدن فیلم دوم نسبت به فیلم اول هم خواهد شد.
منم میبرم با این فیلم چرت و ……
این جنیفر لورانسو بدن دست من سرشو بیخ تا بیخ میبرم 😡