نویسنده: Joseph Gordon-Levitt ( جوزف گوردون لِویت),
6.6 | |
66 | |
0.77 |
خلاصه داستان:
جان (جوزف گوردن لویت) یک کارگر عادی بخش خدمات در نیوجرزی است.او اهل روابط طولانی نیست و بیش تر به تماشای فیلم های هرزه نگاری مشغول است و ...
بازیگران:
تصاویر فیلم:
نقد و بررسی فیلم به قلم James Berardinelli (جیمز براردینِلی)
نمره 7.5 از 10
“Don Jon/دان جان” فیلمی درباره اعتیاد،وسواس فکری و عملی است و به این مسئله می پردازد که چطور عناصری که به زندگی ما انگیزه و جهت می دهند می توانند ما را از رفتاری عادی و سازنده باز دارند.لحن فیلم بر خلاف فیلمی مثل “Shame/شرم” که همین موضوع را با لحنی تاریک به تصویر می کشید طنز گونه است.اگر چه “Don Jon/دان جان” حرف های زیادی برای گفتن در مورد هرزه نگاری دارد اما در اصل تحلیل شخصیت مردی است که برای غلبه بر اعتیادش می جنگد.از خیلی جهات شخصیت اول فیلم تفاوتی با یک الکلی ندارد تنها تفاوت این است که عادت مشاهده هرزه نگاری تمام زندگی او را فلج نکرده،بلکه تنها توانایی او در حفظ رابطه عاشقانه را از بین برده است.
جان (جوزف گوردن لویت) یک کارگر عادی بخش خدمات در نیوجرزی است.(یک متصدی بار است) او اهل روابط طولانی نیست و معمولا با دو تن از رفقای صمیمی خود به کلوپ های شبانه می روند و به بانوان امتیاز (یک سیستم امتیاز دهی از یک تا ده که در آمریکا در بین عامه رایج است و از آن برای تعیین میزان زیبایی ظاهری زنان استفاده می شود) می دهند.او هر گاه به زنی با امتیاز 8 یا 9 بر می خورد پا پیش می گذارد و معمولا هم موفق می شود شب را با او بگذراند.اما برای جان رابطه جنسی واقعی جذابیت خود ارضایی در حین تماشای هرزه نگاری را ندارد و او نمی تواند لذتی که از آن لحظه خاص در زمان تماشای هرزه نگاری می برد را در رابطه واقعی تجربه کند.رسیدن به اوج لذت در حال تماشای هرزه نگاری عملی خود خواهانه است؛نیازی نیست او نگران ارضا کردن فرد دیگری باشد و همین امر برای جان جذابیت دارد.اما اوضاع با آشنا شدن جان با باربارا (اسکارلت جوهانسن) تغییر می کند.برای جان او ارزش دنبال کردن را دارد و باربارا آن قدر از مردان شناخت دارد که او را با جلو کشیدن با دست و پس زدن با پا به دنبال خود بکشد.اما در نهایت وقتی جان با او رابطه جنسی برقرار می کند،از آن لذت کافی نمی برد و ناامید می شود.رابطه او با باربارا از چند جهت برایش مضر است.(باربارا هم مانند او اعتیاد و عادات خاص خود را دارد) او زمانی به این موضوع پی می برد که با یکی از هم کلاسی های خود در کالج محلی،استر (جولین مور)،آشنا می شود.
جالب ترین وجه فیلم روش نشان دادن این نکته است که چگونه تماشای افراطی هرزه نگاری مانند بسیاری از انواع رسانه ها و سرگرمی های دیگر می تواند منجر به ایجاد توقعات غیر معمول و ذهنیت های سطحی در مورد زن و رابطه جنسی شود.جوزف گوردن لویت به عنوان نویسنده و کارگردان به خصوص روی علاقه زیاد باربارا به کمدی های رمانتیک دست می گذارد و این که چطور تماشای مدام آن ها باعث می شود او توقعاتی زیاده از حد و افراطی نسبت به رابطه دوستی شان پیدا کند.از نظر او اگر یک رابطه دوستی شبیه آن چه او در این فیلم ها دیده نباشد حتما اشکالی در کار است.در نهایت مشخص می شود که باربارا به جان به عنوان یک شخص علاقه ای ندارد،بلکه او تنها قرار است بازیگری در خیال پردازی های رمانتیک باربارا باشد و هنگامی که جان موفق نمی شود در قالب مورد نظر باربارا قرار بگیرد او عصبانی می شود.از طرفی رابطه جنسی با باربارا برای جان جذابیت زیادی ندارد در نتیجه بعد از یک دوره دوری از هرزه نگاری او دوباره به سراغ آن می رود.
خط داستانی فیلم با استفاده از صدای جان در نقش راوی به پیش می رود که برای بیننده نسبت به آن چه در سر جان می گذرد و ارجحیتی که او برای هرزه نگاری قائل است توضیحاتی ارائه می دهد و نظرات او در مورد مسائل مختلف را منعکس می کند.اگر چه برهنگی های زیادی در فیلم وجود دارد اما این امر به کلیپ های هرزه نگارانه ای که جان تماشا می کند محدود شده است و برهنگی در میان بازیگران دیده نمی شود.این امر تعمدا صورت گرفته تا استفاده ابزاری که در هرزه نگاری صورت می گیرد را نشان داده و روی تضاد آن با دنیای واقعی تاکید کند.تصاویری که نمایش داده می شوند به نحوی انتخاب شده اند که غیر واقعی بودن هرزه نگاری را نشان دهند،به خصوص زمانی که به صورت جداگانه از کلیت آن کلیپ دیده شوند.
بعد از یک نقطه بحرانی فیلم از رمق می افتد و حدود نیم ساعت تا رسیدن به پایان دست و پا می زند.یکی دیگر از اشکالات فیلم نامه گوردن لویت رابطه کارتونی جان با پدر از خود راضی و عاشق فوتبال خود (تونی دانزا) و مادرش (گلن هدلی) است که شخصیتی شبیه شخصیت ایدث بانکر (یکی از شخصیت های دوست داشتنی سریال طنز “All In The Family/همه چیز در خانواده” که در دهه 70 پخش می شد) دارد.وقتی فضای این خانواده را با فضای خانواده در فیلم “Silver Linings Playbook/کتابچه راهنمای خوش بینی” مقایسه کنیم،مصنوعی بودن آن مشخص می شود.جالب ترین شخصیت خانواده جان خواهرش،مونیکا (بری لارسن) است که در کل دو خط دیالوگ دارد اما زمان نسبتا چشم گیرش در مقابل دوربین صرف وقت گذرانی در شبکه های اجتماعی و تماشای وقایع در سکوت می شود.
گوردن لویت سه وظیفه (کارگردانی،نویسندگی و بازیگری) بر عهده داشته که از پس هر سه به خوبی بر آمده است.”Don Jon/دان جان” از لحاظ بصری جذاب است و خسته کننده نمی شود.فیلم نامه رویکردی طنز گونه و هوشمندانه در قبال این مسئله جدی دارد.گوردن لویت شخصیت کسی را به خود گرفته که گویی مستقیما از سریال “Jersey Shore/ساحل جرزی” (یک مجموعه تلویزیون واقع نما (Reality Show) که زندگی هشت هم خانه در ساحل جرزی را به تصویر می کشید و در شش فصل از سال 2009 تا 2012 در MTV پخش شد) بیرون آمده است و این ایفای نقش بار دیگر نشان می دهد که او می تواند هر نقشی را به شکلی قانع کننده از کار در بیاورد.در چند سال گذشته او در یک کمدی رمانتیک “Days Of Summer 500/پانصد روز از تابستان”،یک فیلم ابر قهرمانانه پر هزینه “The Dark Knight Rises/شوالیه تاریکی بر می خیزد”،یک حماسه تاریخی نامزد اسکار “Lincoln/لینکلن”،یک درام سرطانی تاثیر گذار (و نه بیش از حد احساسی) “50/50/نصف و نصف” و فیلم هایی علمی تخیلی درباره تغییر ادراکات ذهنی “Inception/الهام،تلقین” و مسافرت در زمان “Looper/چرخه گر” حضور داشته است.در ترسیم چهره ای که او از دان ارائه داده،می شود ته مایه های براندو را دید،البته نه خیلی.از طرفی اسکارلت جوهانسن هم چهره فاحشه گونه ای از خود ارائه می دهد که تا کنون از او ندیده بودیم.البته آن چه گفتم یک تعریف بود،بازی او یک مثال خوب از بازیگری است،که از طریقه صحبت کردن گرفته تا زبان بدن خود را تغییر داده است.
دیگر جنبه جالب “Don Jon/دان جان” نگاه کردن به هرزه نگاری از دیدگاه مصرف کننده است تا از دیدگاه تولید کننده.فیلم از هرزه نگاری چهره ای تاریک ارائه نمی دهد،بلکه بر این نکته تاکید دارد که هرزه نگاری هم مانند هر چیز دیگر زمانی که تمام زندگی یک شخص را به خود اختصاص دهد مشکل ساز می شود.رویکرد کارگردان متعادل است؛فیلم نه یک درد دل خسته کننده است و نه یک موعظه کادو پیچ شده،صرفا داستانی بوده که جوزف گوردن لویت حس کرده باید آن را روایت کند و نتیجه کار جنبه نوید بخش دیگری از یکی از با استعداد ترین افراد حاضر در صنعت سینما را نشان می دهد.
اختصاصی نقد فارسی
مترجم:رضا اسدی
کپی برداری و نقل این مطلب به هر شکل (از جمله برای همه نشریه ها،وبلاگ ها و سایت های اینترنتی) بدون ذکر دقیق کلمات “منبع:سایت نقد فارسی” ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.
47
دیدگاه بگذارید
… [Trackback]
[…] Here you can find 68111 more Information to that Topic: naghdefarsi.com/title/don-jon-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: naghdefarsi.com/title/don-jon-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 7473 more Info on that Topic: naghdefarsi.com/title/don-jon-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 63600 additional Information to that Topic: naghdefarsi.com/title/don-jon-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: naghdefarsi.com/title/don-jon-2/ […]
[quote name=”AmirSS”]بنظرم فیلم خوبی بود!تا الان ندیده بودم جوزپ گاردن کارگردانی کنه 😆
ولی خوب مسائل روز ما جوونا رو نشون داد!هرچند فک میکنم هیچ چیزی بهتر از یه س ک س واقعی نباشه ;-)[/quote]
جوزپ گاردن؟ :-*
داستانش خیلی خوبه….. تکراری ولی جدید(تکراری از لحاظ این که بچه ۱۴ ساله هم این فیلمو ببینه میدونه آخرش چیه جدید هم از نظر این که تازه ساخته شدهو کسی جرئت نکرده بسازدش) داستانیه که کمتر کسی جرئت میکنه فیلمشو بسازه … یه چیز کاملا واقعیه که حتی تو ایران خودمون هم رواج داره…. ولی از لحاظ اجرا افتضاح در اومده. داره زور میزنه بگه من فیلم خوبیم…….. فیلمبرداریش داغونه … یعنی از لحاظ فیلمبرداری داره خدشو جر میده ولی بازم هیچکاری نمیتونه انجام بده…… دلیل این که ازش تعریف کرده (براردینلی) اینه که جوزف جرئت کرده این فیلمو بسازه… ادامه »
به نظرم فیلم سرگرم کننده خوبیه .من بیشتر از خود فیلم،پایان فیلمو دوست داشتم و خوب تونسته سیر تحول جان رو از یه شخصیت عصبی به یه شخصیت اروم نشون بده.
نقش خانممور به نقش منحصر به فرد بود که اسشون به خوبی ایفای نقش کردن حالات روحی یک زن بعد از اون حادثه و عکس العمل های ایشوت در سکانس های متفاوت کاملا باور پذیر و بسیار ناراحت کننده بود
باید چنین تجربه ای داشت که حالات فیلم رو در قسمت های پایانی درک کرد
ولی عیبی که فیلم داشت این بود که فیلم بعد از بهم خوردن رابطه ی جان سبکش به کلی عوض شد و از شاخه ای از زندگی به شاخه ای دیگر پریده بود که فاصلهی زیادی با هم داشتن
به نظر میاد جسی جین باشه 😆
مطمئنن ایده فیلم اولین بار پس از تماشای " شرم " در ذهن نویسنده جرقه خورده 🙂 فیلم حرف جدیدی نداره به نوعی کپی کاری از چندین فیلم موفق هست در هر سکانسی یک فیلم دیگه تداعی میشه. وابسته شدن انسان ها به پورن موضوع خوبی ولی تحولی که در فیلم دیده میشود غیر منطقی به نظر میرسه. استفاده از اسکارلت جوهانسون به این شمایل هم ضمانت فروش فیلم است. در کل لویت نشون میده مغزش کوچیکه بهتره همون بازیگری رو ادامه بده
فیلم یه تجربه خوب و تازه از فیلمهای اجتماعی و درام بود. محور فیل هم رو یکی از جنبه های مهم جامعه مدرن میچرخه. به نظر من اولین تجربه لویت خیلی خوب به حساب میاد. پایان منحصر بفرد و عیر منتظره از همین نکات خوب بحساب میاد. اما شخصیت مور خیلی پیچیده بود و پایداری نداشت. به نظر یک فیلم خوب بحساب میاد.
دنبال خط ۴ آدیداسیا…!!!
آقا کسی می دونه اسم اون جیگری که جوزف گوردون لویت فیلمشو داشت توی کلاس می دید چیه؟
:-* :-* :-* :-* :-* 😀 😀 😆 🙂 😉 8) 😐 :-* 🙁 🙁 😥 😮 😕 😡 😮 😛 🙄 :sigh:
مثل زندگی جوونای خودمونه دیگه.عالی بود.عالی 🙂
ببینید خواهشا کسی نیاد اینجا بگه این فیلما با فرهنگ ما جور نیست و…
مگه صداوسیماست؟!؟! که شما بگی چی خوبه چی بده ضرغامی هم حرفتو گوش کنه ؟!
اینجا دنیای آزاد هست و انتخاب این فیلم برای همه ازاد هست و کسی که این فیلمو میبینه خودش خوب میدونه دنیا بر چه اساسی هست .
بنظرم فیلم خوبی بود!تا الان ندیده بودم جوزپ گاردن کارگردانی کنه 😆
ولی خوب مسائل روز ما جوونا رو نشون داد!هرچند فک میکنم هیچ چیزی بهتر از یه س ک س واقعی نباشه 😉
اقا خواهشا فیلم رو ببینی بعد راجع بهش قضاوت کنین.واقعا یک فیلم اجتماعی خوبی بود.
اسمش forar for sode Brigitte نویسندش Rikke دهه هفتاد نویسندش بانکوکیه ۸)
همین اطراف خودتون رو نگاه مننین کلی آدم اینجوری می بینین. ربطی به فرهنگ نداره خیلیارو خودم دیدم که هم تو کتمپیوترشون هم توگوشیشون پره از این فیلما داداش 😆
سلام کسی میتونه اون فیلمی رو که اون خانوم به جان هدیه داد اسمشو بگه . خیلی دوست دارم بدونم چی بود
دقیقا موافقم !!!
ایشالا کارای ِ بهترش ! 😉
اقا من این فیلم رو دیدم.
یه سوال داشتم در مورد ته فیلم.
اونجایی که زنه هم کلاسیش بهش کفت که ببین میتونی بدون نکاه کردن به فیلم بورن خود ارضایی کنی!!!!
بعد این حرکت زندکی بسره عوض شد.
معنی این جملش جی بووووووود؟؟؟؟؟ک اینقد رو بسره تاثیر کذاشت!!!!
با تشکر 🙂
من که خوشم نیومد از قیلم…. یه جورایی واسه کلیشه ای شده این جور فیلم ها…. نمی دونم تو آمریکاکه از این دست فیلم ها ز یاد است چطوره استقبال شده؟؟؟؟؟
خیلی فیلم باهالو خوبی بود
خیلی خوشم اومد
در مورد مسائل اجتماعیم هرکی نمیخاد نگاه نکنه
فقط بلدین همه چیرو به این چیزا ربط بدین
خستمون کردین
پ.ن: reza5:من نمیخام کسی یا چیزی رو بکوبم. ولی فکر نمیکنید این فیلمها با فرهنگ ما مناسبتی نداره و ممکنه یک سری افراد رو تحت تاثیر قرار بده و ناهنجاری های اجتماعی که ما امروز درگیرشیم رو افزایش بده ؟ واقعا لازمه این جور فیلمها رو بزارید ؟ ولی این داره مشکلات خیلیا را بیان میکنه که "اعتیاد جنسی"کل زندگیشونو نابود کرده و این مشکل تو جامعه ما بسیار هم زیاده نمونش خودم کافی یه شب بری تو خیابونای بالا شهر (البته بعضی جاها)تا ببینی افرادی تو رده سنی همین ((جان)) که با ماشینای مدل بالا فقط دنبال دختربازیو وقت… ادامه »
ولی این داره مشکلات خیلیا را بیان میکنه که "اعتیاد جنسی"کل زندگیشونو نابود کرده و این مشکل تو جامعه ما بسیار هم زیاده نمونش خودم
کافی یه شب بری تو خیابونای بالا شهر (البته بعضی جاها)تا ببینی افرادی تو رده سنی همین ((جان)) که با ماشینای مدل بالا فقط دنبال دختربازیو وقت تلف کردن هستن
[s][s][b]به عنوان اولین تجربه کارگردانی گوردن لویت فیلم خوبی بود.
[/b][/s][/s]
فیلم خیلی چسه من ts اش رو دیدم جزای کیفیتش خیلی مسخره اس
لطفا یک فیلم معرفی کنید که اسکارلت در فیلم ضربه فنی شده باشه . 😀
سلام
برای دانلود کی میزاریدش ؟؟؟؟ 😕
ببینیم جوزف میتونه عوارض پ و ر ن رو با زبون طنز نشون بده یا نه! 😆
کلا برادینلی به جز ۷٫۵ نمره ی دیگه ای داده؟ 😀
داداش دمت گرم گل گفتی ، شما بیا برو پست وزیر ارشاد رو به دست بگیر ، به نظر من اگه این فیلما نباشن کل مسائل اجتماعی ما حل میشه 😆
من نمیخام کسی یا چیزی رو بکوبم.
ولی فکر نمیکنید این فیلمها با فرهنگ ما مناسبتی نداره و ممکنه یک سری افراد رو تحت تاثیر قرار بده و ناهنجاری های اجتماعی که ما امروز درگیرشیم رو افزایش بده ؟
واقعا لازمه این جور فیلمها رو بزارید ؟
باریک به جزف… معلومه ترکونده منتظرم کیفیت خوب فیلمش بیاد
"… گر چه برهنگی های زیادی در فیلم وجود دارد اما این امر به کلیپ های هرزه نگارانه ای که جان تماشا می کند محدود شده است و برهنگی در میان بازیگران دیده نمی شود. …"
واقعا آدم وقتی نقدای براردینلی رو میخونه لذت میبره و استفاده میکنه.
روی همه جنبه ها و جزئیات فیلم اشراف داره.
[b]به امید ضربه فنی کردن اسکارلت در این فیلم[/b] 😆